日本機械学会サイト

目次に戻る

2017/8 Vol.120

未来型かかし「Farmer」ファーマー
村越 水 さん(当時 14 歳)
本来、鳥から農作物を守るために建てられた‘かかし’ですが、もっと有効に活用しようと考えました。
笠の先端にはスプリンクラーが設置され水を自動的に放出します。笠が回り、鈴を鳴らして農作物を熊や鳥か
ら守ります。
腕から提げられた取り外し可能な籠は、収穫した野菜の重さを測ることができます。
両腕の先端は防犯カメラで 360 度監視します。カメラはもちろん‘かかし’の胴体も回ります。
異常があれば口に模したスピーカーからサイレンが鳴ります。
‘かかし’の背中にあるボックスに生ゴミや抜いた雑草を入れてセットすると堆肥になって出てきます。
これらはコンピュータ機能で管理し、笠に設置された太陽光の電気により動きます。

バックナンバー

論文アクセスランキング

日本機械学会学術誌(和文) 年間アクセス数トップ10

(2016 年4月~ 2017 年3 月の期間で集計)
論文アクセスランキングは、J-STAGE が毎月作成するアクセス統計データを集計し、作成したランキングで、集計の対象は書誌事項へのアクセスです。書誌事項とはタイトル、著者名、キーワード、アブストラクトなどが記載されている、デジタルオブジェクト識別子(DOI:Digital Object Identifier) が指定するURL になります。

第95期編修理事会

葉脈のネットワーク構造

佐藤 慧拓, 窪田 佳寛, 望月 修

日本機械学会論文集(2016) DOI:10.1299/transjsme.15-00386

Many features of organisms have the possibility that can be applied to the infrastructure and network system for the communication. From the previous studies, the network system of the venation is known as the strong network on the damage. This relates the structure of leaf vein. In this study, we are focusing on the network of leaf vein to understand the strong network system. First, we study the network structure to know the relation between damage on leaf and the strong network. Then, the influence of damage on leaf vein for the water absorption on the leaf was studied with the dye ow visualization. The result shows that the network type of vein on real leaf is the mesh type network. The mesh type network has the benefit to make a bypath when the vein has the damage. The result of dye ow visualization shows that the real leaf requires the single vein to make a bypath for damage region. The increasing of area on water absorbed relates the distance of water absorption. This means that number of vein is not dominant for the speed of water absorption. Therefore, the network of leaf vein has a high robustness from the damage of vein by the mesh type network.

食品用3D ゲルプリンタを用いた食の創成

設樂 真理子, 宮 瑾, 芹澤 凌, 牧野 真人, 西岡 昭博, 古川 英光
日本機械学会論文集 (2015) DOI:10.1299/transjsme.15-00008

The market of care food is growing for aging society and the personal version of care food will be needed for improving a fun of meal. On this occasion, 3D printing technologies have been developed and are being applied for food creation. In the present study, we prepare food ink for the world-rst 3D gel printer designed by our group. The hardness of food is one of the most important factors that influence the texture of food. So that the jelly foods made by the 3D gel printer is designed being soft and easy to chew. Here four kinds of jelly food samples are prepared by using agar and gelatin as gelation agents.The mechanical strength of the jelly foods is evaluated by a compression test for foods. We measured the hardness (maxmum stress) of the jelly foods and succeeded in the preparation of various jelly foods of 8 ~ 45kPa in hardness. The gelation of agar is possibly controlled by temperature change.
Thus by using the temperature change, the jelly foods are easily printed by the 3D gel printer. We hope these printed jelly foods will make it possible for elder persons to enjoy their fun of everyday meal and improve the quality of life for the elder persons.

走行動作における下肢の関節モーメント・関節間力及び
筋活動に関する研究(踵接地走法とつま先接地走法の比較)

河村 庄造, 湯川 治敏, 平井 彰, 青山 新輔, 松原 真己

日本機械学会論文集(2016) DOI:10.1299/transjsme.15-00438

In this paper, two foot strike patterns, which are the rear foot strike RFSand the fore foot strike FFS, are compared from the viewpoint of the joint moment, joint reaction force and muscle activity using the actual measurement of running for two subjects. As the results, the landing reaction force has two peaks for RFS while one peak for FFS, and the signicant features can be observed in the ankle joint rather than the knee and hip joint. The joint moment of the ankle joint for RFS acts toward the dorsal exion direction at the beginning of landing, and then toward the plantar exion direction, while the one for FFS acts toward the plantar exion direction during landing. The bone-on-bone force for RFS shows two peaks as similar with the landing impact force. For RFS, the Tibialis anterior much works while for FFS, the Gastrocnemius and the Soleus works much. Moreover, the differences of subject A and B are shown as the contribution of joints on the running.

4 位

原子力災害対応ロボットHELIOS X の開発
(機構の設計と基本動作実験)

野田 幸矢, 広瀬 茂男, 上田 紘司, 中野 寿身, 堀米 篤史, 遠藤 玄
日本機械学会論文集 (2016) DOI:10.1299/transjsme.15-00494

5 位

衝突,接触,滑り摩擦および有限回転運動を考慮した3Dビリヤード力学

藤井 文夫, Kuo Mo HSIAO, 小林 卓哉, 井上 吉弘, 新田 高洋
日本機械学会論文集(2016) DOI:10.1299/transjsme.15-00623

6 位

歩行と持ち上げ動作を支援するための電動パワーアシストスーツの検証実験

八木 栄一, 佐藤 元伸, 佐野 和男, 三井 利仁, 馬渕 博行
日本機械学会論文集(2015) DOI:10.1299/transjsme.14-00432

7 位

魚眼ステレオカメラを用いた全天周時系列画像からのオーロラ次元計測

竹内 彰藤井 浩光山下 淳田中 正行片岡 龍峰三好 由純奥富 正敏淺間 一

日本機械学会論文集(2016) DOI:10.1299/transjsme.15-00428

8 位

車いす使用者のための立ち上がり動作支援システムの開発

白石 僚一郎, 山海 嘉之
日本機械学会論文集 (2016) DOI:10.1299/transjsme.15-00540

9 位

オーステナイト系ステンレス鋼の低サイクル疲労強度に及ぼす
表面加工層の影響

蓮沼 将太, 野呂 亮太, 麻生 俊, 小川 武史
日本機械学会論文集 (2016) DOI:10.1299/transjsme.16-00183

10位

各種市販エンジンオイル潤滑下における
DLC 膜のトライボロジー特性

大久保 光, 福田 宙央, 坪井 涼, 田所 千治, 佐々木 信也
日本機械学会論文集 (2016) DOI:10.1299/transjsme.15-00679

キーワード: